Programy profilaktyczne - promocja zdrowia

1. PROGRAM PROFILAKTYKI RAKA SZYJKI MACICY - ETAP PODSTAWOWY

Program finansuje Narodowy Fundusz Zdrowia. Na badanie nie trzeba mieć skierowania.

W ramach tego programu zapraszamy kobiety w wieku od 25 do 59 lat, które w ostatnich trzech latach nie miały wykonanego badania cytologicznego, na bezpłatne badania cytologiczne do Poradni Ginekologiczno -Położniczej,
w Wysokiem Mazowieckiem ul. Szpitalna 5, tel.(86)477-55-11 oraz do Poradni Ginekologiczno - Położniczej w Ciechanowcu plac Ks. Kluka 4, tel. 798 801 682

Ze względu na wysoką zachorowalność na raka szyjki macicy program jest godny zainteresowania. W wyniku przeprowadzenia badania cytologicznego można wykryć zmiany przedrakowe i raka we wczesnym okresie, co daje szansę skutecznego leczenia.

 

2. PROGRAM EDUKACYJNO – ZDROWOTNY PRZEZNACZONY DLA KOBIET W CIĄŻY I OSÓB TOWARZYSZĄCYCH IM W CZASIE ZBLIŻAJĄCEGO SIĘ PORODU REALIZOWANY W ODDZIALE POŁOŻNICZO – GINEKOLOGICZNYM SZPITALA OGÓLNEGO W WYSOKIEM MAZOWIECKIEM

Program realizowany jest w Oddziale Położniczo – Ginekologicznym Szpitala Ogólnego w Wysokiem Mazowieckiem w każdą środę miesiąca w godzinach 15:00 – 18:00;   skierowany do kobiet od 26 tygodnia ciąży i osoby towarzyszącej jej w przyszłym porodzie, które zgłoszą chęć uczestniczenia w zajęciach.

Uczestnictwo w zajęciach jest bezpłatne. Zajęcia odbywają się w pokoju oznaczonym Szkoła Rodzenia. Cykl szkolenia obejmuje cztery spotkania. Zajęcia prowadzi mgr położnictwa Agnieszka Zalewska - specjalista w zakresie pielęgniarstwa położniczego.

Informacje o programie można uzyskać w dni robocze w godzinach 07:30 – 14:30  pod numerem tel. 86 4775495.

Celem programu jest przygotowanie kobiety w ciąży oraz jej męża, partnera do porodu naturalnego oraz pełnienia nowej roli związanej z pojawieniem się dziecka. Szkolenie obejmuje:

  1. Zapoznanie ze zwiastunami i objawami zbliżającego się porodu
  2. Zapoznanie z procedurą przyjęcia do porodu
  3. Pokaz sali porodowej i oddziału położniczego wraz z wyposażeniem i akcesoriami do porodu.
  4. Zaznajomienie z fazami porodu i jego przebiegiem
  5. Nauka oddychania w poszczególnych okresach porodu
  6. Pokaz pozycji porodowych I i II okresu porodu
  7. Przybliżenie roli osoby towarzyszącej w porodzie
  8. Przekazanie wiadomości dotyczących połogu, higieny i samopielęgnacji po porodzie
  9. Zapoznanie z zaletami karmienia naturalnego oraz fizjologią procesu wytwarzania pokarmu
  10. Nauka pozycji do karmienia piersią
  11. Zaznajomienie z zasadami odciągania i przechowywania pokarmu kobiecego
  12. Nauka radzenia sobie z trudnościami w przebiegu laktacji
  13. Przekazanie informacji o pielęgnacji i obserwacji noworodka i niemowlęcia
  14. Nauka postępowania z dzieckiem na wypadek zachłyśnięcia się czy zadławienia oraz zasad udzielania pomocy przedlekarskiej.

3.PROGRAM EDUKACYJNY ODDZIAŁU CHIRURGII URAZOWO ORTOPEDYCZNEJ – PROFILAKTYKA PRZECIWODLEŻYNOWA

Idea programu edukacyjnego:

Profilaktyka przeciwodleżynowa ma na celu zapobieganie powstaniu odleżyn u osób hospitalizowanych na oddziale chirurgii urazowo ortopedycznej oraz przebywających na rekonwalescencji w domu. Ma na celu zaznajomienie pacjentów oraz ich rodzin o zastosowaniu właściwych środków i metod niedopuszczenia do pojawienia się odleżyn.

Metoda nauczania:

- wykład

- pogadanka

- udostępnienie materiałów dydaktycznych dla pacjentów i ich rodzin.

Realizator programu:

Pielęgniarka oddziałowa i pielęgniarki oddziału.

Osoby objęte programem:

Pacjenci i ich rodziny.

Czas realizacji:

Środa, godzina 1000-1030.

Miejsce realizacji:

Sale chorych.

Przebieg zajęć:

  1. Wprowadzenie
  2. Definicja odleżyny
  3. Przyczyny powstania odleżyn
  4. Miejsca najbardziej narażone na powstanie odleżyn
  5. Klasyfikacja odleżyn
  6. Wskazówki dla pacjentów narażonych na wystąpienie odleżyn
  7. Preparaty do pielęgnacji skóry
  8. Leczenie odleżyn
  9. Środki pomocnicze stosowane w profilaktyce przeciwodleżynowej
  10. Zakończenie

Potrawy dozwolone i przeciwwskazane w diecie pacjenta z odleżyną

Rodzaj potrawy

Wskazane – Polecane

Niewskazane – Niepolecane

Napoje

Słaba herbata, herbaty owocowe, ziołowe, kawa z mlekiem, mleko (jeśli jest dobrze tolerowane), soki warzywne i owocowe, wody mineralne niegazowane, koktajle mleczno-owocowe, kefir, jogurt.

Napoje alkoholowe, napoje gazowane, kawa naturalna, czekolada, mocna herbata.

Pieczywo

Chleb pszenny, Graham pszenny, chleb lecytynowy, kukurydziany

Pieczywo świeże, razowe, żytnie

Dodatki

Masło, miód, dżem, twaróg, chuda szynka, polędwica gotowana, chude ryby wędzone, parówki cielęce, mięso gotowane, pasty twarogowe, mięsne, rybne, jaja na miękko, galaretki drobiowe i rybne

Tłuste sery dojrzewające, topione, tłuste wędliny, konserwy mięsne i rybne, boczek i smalec, pasztety garmażeryjne.

Zupy

Warzywne, owocowe, krupniki, mleczne, podprawiane śmietanką lub jogurtem

Fasolowa, grochowa, grzybowa, z kapustą, na tłustych wywarach mięsnych, podprawiane kwaśną śmietaną lub zasmażkami

Dodatki do zup

Grzanki, bułka, kasze drobne, ryż, makaron, ziemniaki, lane ciasto, kluski biszkoptowe

Nasiona strączkowe, groszek ptysiowy, ciasta francuskie, paszteciki, grube kasze i makarony

Potrawy mięsne

Kurczak, indyk, królik, schab, cielęcina, wątroba, ozorki, mięsa gotowane, pieczone, duszone w folii, budynie mięsne, mięsa w galarecie, potrawki

Potrawy smażone, duszone, pieczone w tradycyjny sposób, mięsa tłuste: baranina, gęś, kaczka, tłusta wieprzowina

Potrawy z jaj

Jaja na miękko, jajecznica na parze, omlety

Potrawy smażone, jaja na twardo, jaja w majonezie

Potrawy z ryb

Chude ryby gotowane, duszone, w folii: mintaj, morszczuk, dorsz, ryba biała, sola, sandacz, pstrąg, szczupak, lin, leszcz, flądra

Potrawy tłuste, smażone, konserwy, ryby marynowane

Warzywa i owoce

Warzywa gotowane, surówki drobno tarte, sałatki, soki warzywne, owocowe, przeciery z owoców jagodowych

Warzywa strączkowe suche, cebula, por, czosnek, grzyby, kapusta, ogórki, kalafior, szczypiorek, rzodkiewka, czereśnie, gruszki, owoce nieobrane

Potrawy z mąki

Makarony, ciasto biszkoptowe, półfrancuskie, pierogi leniwe, kopytka, pierogi z serem, mięsem, naleśniki smażone b/tłuszczu

Ciasta smażone, francuskie, racuchy

Sosy

Warzywne, owocowe, mleczne, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, podprawiane jogurtem

Na mocnych, tłustych wywarach mięsnych, grzybowych, pikantne

Potrawy z kasz

Kasze grube rozklejane, drobne, na sypko, z dodatkiem owoców i warzyw, budynie i zapiekanki

Potrawy z kasz smażone w tradycyjny sposób

Desery

Kompoty, soki owocowe, kisiele, galaretki, musy, bezy, biszkopty, ciasta drożdżowe, owoce pieczone, koktajle mleczno- owocowe

Tłuste kremy, desery z alkoholem innymi używkami, ciasta tłuste, francuskie, kruche, z kremami i masami