1. PROGRAM PROFILAKTYKI RAKA SZYJKI MACICY - ETAP PODSTAWOWY
Program finansuje Narodowy Fundusz Zdrowia. Na badanie nie trzeba mieć skierowania.
W ramach tego programu zapraszamy kobiety w wieku od 25 do 59 lat, które w ostatnich trzech latach nie miały wykonanego badania cytologicznego, na bezpłatne badania cytologiczne do Poradni Ginekologiczno -Położniczej,
w Wysokiem Mazowieckiem ul. Szpitalna 5, tel.(86)477-55-11 oraz do Poradni Ginekologiczno - Położniczej w Ciechanowcu plac Ks. Kluka 4, tel. 798 801 682
Ze względu na wysoką zachorowalność na raka szyjki macicy program jest godny zainteresowania. W wyniku przeprowadzenia badania cytologicznego można wykryć zmiany przedrakowe i raka we wczesnym okresie, co daje szansę skutecznego leczenia.
2. PROGRAM EDUKACYJNO – ZDROWOTNY PRZEZNACZONY DLA KOBIET W CIĄŻY I OSÓB TOWARZYSZĄCYCH IM W CZASIE ZBLIŻAJĄCEGO SIĘ PORODU REALIZOWANY W ODDZIALE POŁOŻNICZO – GINEKOLOGICZNYM SZPITALA OGÓLNEGO W WYSOKIEM MAZOWIECKIEM
Program realizowany jest w Oddziale Położniczo – Ginekologicznym Szpitala Ogólnego w Wysokiem Mazowieckiem w każdą środę miesiąca w godzinach 15:00 – 18:00; skierowany do kobiet od 26 tygodnia ciąży i osoby towarzyszącej jej w przyszłym porodzie, które zgłoszą chęć uczestniczenia w zajęciach.
Uczestnictwo w zajęciach jest bezpłatne. Zajęcia odbywają się w pokoju oznaczonym Szkoła Rodzenia. Cykl szkolenia obejmuje cztery spotkania. Zajęcia prowadzi mgr położnictwa Agnieszka Zalewska - specjalista w zakresie pielęgniarstwa położniczego.
Informacje o programie można uzyskać w dni robocze w godzinach 07:30 – 14:30 pod numerem tel. 86 4775495.
Celem programu jest przygotowanie kobiety w ciąży oraz jej męża, partnera do porodu naturalnego oraz pełnienia nowej roli związanej z pojawieniem się dziecka. Szkolenie obejmuje:
- Zapoznanie ze zwiastunami i objawami zbliżającego się porodu
- Zapoznanie z procedurą przyjęcia do porodu
- Pokaz sali porodowej i oddziału położniczego wraz z wyposażeniem i akcesoriami do porodu.
- Zaznajomienie z fazami porodu i jego przebiegiem
- Nauka oddychania w poszczególnych okresach porodu
- Pokaz pozycji porodowych I i II okresu porodu
- Przybliżenie roli osoby towarzyszącej w porodzie
- Przekazanie wiadomości dotyczących połogu, higieny i samopielęgnacji po porodzie
- Zapoznanie z zaletami karmienia naturalnego oraz fizjologią procesu wytwarzania pokarmu
- Nauka pozycji do karmienia piersią
- Zaznajomienie z zasadami odciągania i przechowywania pokarmu kobiecego
- Nauka radzenia sobie z trudnościami w przebiegu laktacji
- Przekazanie informacji o pielęgnacji i obserwacji noworodka i niemowlęcia
- Nauka postępowania z dzieckiem na wypadek zachłyśnięcia się czy zadławienia oraz zasad udzielania pomocy przedlekarskiej.
3.PROGRAM EDUKACYJNY ODDZIAŁU CHIRURGII URAZOWO ORTOPEDYCZNEJ – PROFILAKTYKA PRZECIWODLEŻYNOWA
Idea programu edukacyjnego:
Profilaktyka przeciwodleżynowa ma na celu zapobieganie powstaniu odleżyn u osób hospitalizowanych na oddziale chirurgii urazowo ortopedycznej oraz przebywających na rekonwalescencji w domu. Ma na celu zaznajomienie pacjentów oraz ich rodzin o zastosowaniu właściwych środków i metod niedopuszczenia do pojawienia się odleżyn.
Metoda nauczania:
- wykład
- pogadanka
- udostępnienie materiałów dydaktycznych dla pacjentów i ich rodzin.
Realizator programu:
Pielęgniarka oddziałowa i pielęgniarki oddziału.
Osoby objęte programem:
Pacjenci i ich rodziny.
Czas realizacji:
Środa, godzina 1000-1030.
Miejsce realizacji:
Sale chorych.
Przebieg zajęć:
- Wprowadzenie
- Definicja odleżyny
- Przyczyny powstania odleżyn
- Miejsca najbardziej narażone na powstanie odleżyn
- Klasyfikacja odleżyn
- Wskazówki dla pacjentów narażonych na wystąpienie odleżyn
- Preparaty do pielęgnacji skóry
- Leczenie odleżyn
- Środki pomocnicze stosowane w profilaktyce przeciwodleżynowej
- Zakończenie
Potrawy dozwolone i przeciwwskazane w diecie pacjenta z odleżyną
Rodzaj potrawy |
Wskazane – Polecane |
Niewskazane – Niepolecane |
Napoje |
Słaba herbata, herbaty owocowe, ziołowe, kawa z mlekiem, mleko (jeśli jest dobrze tolerowane), soki warzywne i owocowe, wody mineralne niegazowane, koktajle mleczno-owocowe, kefir, jogurt. |
Napoje alkoholowe, napoje gazowane, kawa naturalna, czekolada, mocna herbata. |
Pieczywo |
Chleb pszenny, Graham pszenny, chleb lecytynowy, kukurydziany |
Pieczywo świeże, razowe, żytnie |
Dodatki |
Masło, miód, dżem, twaróg, chuda szynka, polędwica gotowana, chude ryby wędzone, parówki cielęce, mięso gotowane, pasty twarogowe, mięsne, rybne, jaja na miękko, galaretki drobiowe i rybne |
Tłuste sery dojrzewające, topione, tłuste wędliny, konserwy mięsne i rybne, boczek i smalec, pasztety garmażeryjne. |
Zupy |
Warzywne, owocowe, krupniki, mleczne, podprawiane śmietanką lub jogurtem |
Fasolowa, grochowa, grzybowa, z kapustą, na tłustych wywarach mięsnych, podprawiane kwaśną śmietaną lub zasmażkami |
Dodatki do zup |
Grzanki, bułka, kasze drobne, ryż, makaron, ziemniaki, lane ciasto, kluski biszkoptowe |
Nasiona strączkowe, groszek ptysiowy, ciasta francuskie, paszteciki, grube kasze i makarony |
Potrawy mięsne |
Kurczak, indyk, królik, schab, cielęcina, wątroba, ozorki, mięsa gotowane, pieczone, duszone w folii, budynie mięsne, mięsa w galarecie, potrawki |
Potrawy smażone, duszone, pieczone w tradycyjny sposób, mięsa tłuste: baranina, gęś, kaczka, tłusta wieprzowina |
Potrawy z jaj |
Jaja na miękko, jajecznica na parze, omlety |
Potrawy smażone, jaja na twardo, jaja w majonezie |
Potrawy z ryb |
Chude ryby gotowane, duszone, w folii: mintaj, morszczuk, dorsz, ryba biała, sola, sandacz, pstrąg, szczupak, lin, leszcz, flądra |
Potrawy tłuste, smażone, konserwy, ryby marynowane |
Warzywa i owoce |
Warzywa gotowane, surówki drobno tarte, sałatki, soki warzywne, owocowe, przeciery z owoców jagodowych |
Warzywa strączkowe suche, cebula, por, czosnek, grzyby, kapusta, ogórki, kalafior, szczypiorek, rzodkiewka, czereśnie, gruszki, owoce nieobrane |
Potrawy z mąki |
Makarony, ciasto biszkoptowe, półfrancuskie, pierogi leniwe, kopytka, pierogi z serem, mięsem, naleśniki smażone b/tłuszczu |
Ciasta smażone, francuskie, racuchy |
Sosy |
Warzywne, owocowe, mleczne, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, podprawiane jogurtem |
Na mocnych, tłustych wywarach mięsnych, grzybowych, pikantne |
Potrawy z kasz |
Kasze grube rozklejane, drobne, na sypko, z dodatkiem owoców i warzyw, budynie i zapiekanki |
Potrawy z kasz smażone w tradycyjny sposób |
Desery |
Kompoty, soki owocowe, kisiele, galaretki, musy, bezy, biszkopty, ciasta drożdżowe, owoce pieczone, koktajle mleczno- owocowe |
Tłuste kremy, desery z alkoholem innymi używkami, ciasta tłuste, francuskie, kruche, z kremami i masami |